Üdvözöljük a Badawi Poliklinika honlapján!

Munkaido : Hétfőtől-péntekig 07-19h, szombaton 07-13h
  Kapcsolat : +381 (0)24 553-774 |

Bach – virágcseppek, virágterápia

Bach-virágcseppek, virágterápia

A Bach-virágcseppek 38 eszenciát tartalmaznak, amelyek szabadon virágzó növényekből származnak. Az említett növényeszenciák olyan gyógyszert képeznek, amely hatással van a lelki világunkra, a gondolatainkra, az érzelmeinkre és a belső élményeinkre. Feltalálójuk Dr. Edward Bach (1886-1936. Wells, UK) belgyógyász, patológus, bakteriológus, kutató és homeopata.

Az ő álláspontja szerint az emberi test normális állapota, hogy egészséges legyen. Ha felborul az egyén érzelmi összhangja, legyengül a szervezet védekező képessége, és ilyenkor jelentkezik a betegség. Bach emiatt úgy vélte, hogy a belső egyensúly felborulása a betegség fő kiváltóoka.

A Bach-virágcseppek egyebek között a következő negatív érzelmi és mentális állapotokra vannak gyógyhatással:
félelmek, depresszió, szorongás, traumák következményei, domináns és rideg jellem, gyűlölet, irigység, féltékenység, túlzott aggodalom, szenvedés, bizonytalanság, önbizalom hiánya, érdektelenség, rezignáltság, túlzott alárendeltség a környezeti hatásoknak, megszállottság és a káros szertartásokra való hajlam, türelmetlenség, idegesség, agresszzív magatartás, túlzott belső feszültség és egyéb.

Ha pedig kialakul a testi betegség, a tüneteket ajánlatos hagyományos egészségügyi módszerekkel kezelni, a virágcseppekkel pedig helyreállítani az érzelmi egyensúlyt és az egészség természetes állapotát. A hivatalos medicina mai álláspontja szerint is a stressz az összes betegség 50-70 százalékának kiváltóoka.
Immár egyértelmű, hogy a stressz (és a belső egyensúly felborulása, mint a stresszre való reakció) alapja lehet a magas vérnyomásnak, a szívbetegségeknek, az agyvérzésnek, a túlsúlynak, a migrénnek, az asztmának, az oszteoporózisnak, a cukorbetegségnek, a bélműködésben, a vérkeringésben, az izmok tónusában jelentkező fiziológiai elvátozásoknak, a légzési zavaroknak, a koleszterinszint és vér sav-lúg növelésének…

A Bach-virágcseppek nem helyettesíthetik a gyógyszereket, illetve az egészségügyi beavatkozásokat, hanem azokkal párhuzamosan a betegség valós ókát célozva, hozzájárulnak a teljes és végleges gyógyuláshoz, valamint a betegségre való hajlam kiküszöböléséhez. A Bach-készítmények hét csoporta oszthatók:

A szorongásban szenvedők számára

A mentális-érzelmi állapotot a zárkózottság, a különböző helyzetek és tapasztalatok kerülése jellemzi. Az említett csoport számára nyert eszenciák segítenek, hogy megóvjuk magunkat a valós veszélyektől, hogy képesek legyünk felismerni és áthidalni a veszélyeztetettség irreális, megalapozatlan érzését.

A bizonytalanságtól szenvedők számára

Meginog a bizalom különböző jelenségek értelmébe és célszerűségébe, nem fogadjuk el mások információit és tapasztalatait, illetve nem látjuk azokat tisztán és nem bízunk bennük. Az eszenciák segítenek, hogy megfelelő bölcsességgel és a cél megvalósítása iránti kifejezett motivációval képesek legyünk áthidalni a bizonytalanság határát.

A jelen törtésései iránti érdeklődés hiánya

A mentális és a szellemi állapotra jellemző az elmúlt, vagy a leendő pillanatokhoz és helyzetekhez való kötődöttség. Ilyenek a múlt és a jövő rabjai. Az eszenciák segítenek, hogy bekapcsolódjunk az aktuális világba, hogy felébredjünk, megszabaduljunk azoktól a szellemi akadályoktól, amelyek távol tartottak bennünket a meglevő történésektől és ne mulasszuk el mindazt, ami szép és ami körülöttünk játszódik le.

Magány

Az ilyen személyeknél az elszigeteltségről van szó, amely a különc jellemből, vagy akár a felsőbbrendűségi érzésből is fakadhat. Az elméjüket leköti a saját értékük megóvása módjának keresése vagy a másokkal való kölcsönhatás értelmének keresése. A másokkal való kölcsönhatás öröme “cenzúrázott”. Gyakorlati próblémaként jelentkezhet az időnkénti vagy krónikus magány.

Külső hatásokkal és mások elképzeléseivel szembeni túlérzékenység

Ezt az állapotot a belső stabilitás hiánya jellemzi, ami a túlérzékenység, a külső ingerekre való eltúlzott reagálas formájában mutatkozik meg. Az illető rendszeresen védekezik a nyugtalanító hatásokkkal szemben és megfeszítve igyekszik újra megteremteni a belső egyensúlyt. Az eszenciák segítenek visszaállítani a belső nyugalmat, harmóniát, egyensúlyt, megőrizni az integritásunkat és kielégíteni azt az alapvető igényt, hogy a külső ingerek ellenére biztonságban érezzük
magunkat.

Levertség vagy kétségbeesettség érzése

Az illetőt kínos és fájdalmas tapasztalatok terhelik, képtelen kibontakozni, adni és elfogadni. A meglevő körülmények kétségbeesettséggel töltik el. Az eszenciák “lelket öntenek belé”, az akadályok és a kellemetlenségek ellenére visszaadják az erőt és hitet.

Mások boldogulása miatti túlzott aggógás

Az ilyen személyek kötelességnek érzik megmutatni a világnak hatalmukat és becsvágyukat. Arra törekeszenek, hogy formálják az őket körülvevő világot és embereket. Teljesen meg vannak győződve róla, hogy álláspontjuk és elképzeléseik helyesek, mindenáron érvényt akarnak szerezni az igazuknak, állandóan szugerálva, erőltetve, ellenőrizve, sőt olykor bántalmazva másokat. Az eszenciák segítenek, hogy a az egyebként valóban kiváló erőforrásaikat mindenki hasznára, a közjóra fordítsák.

Ezeket a készítményeket már 80 éve világszerte sikeresen alkalmazzák, ami gazdag klinikai tapasztalatokhoz vezetett. Ennek alapján a Bach-virágcseppekről biztosan állíthatjuk a kövekezőket:

 • Nincs ellenjavallássuk, csecsemők terhes nők, szoptató anyák, idős, betegségtől nagyon kimerült emberek is használhatják.
 • Hatnak a lelki és testi szenvedés megszüntetésére.
 • Ugyanannyira hatásosak az állatok (állategészségügy) és növények (botanika) gyógyítása és gondozása terén.
 • Jótékony hatással vannak mindazokra a tényezőkre, amelyek befolyásolják a hétköznapjaink, az életünk minőségét (tolerancia, összpontosítás…). Ami nagyon fontos: ezek a készítmények nem csak pillanatnyi megkönnyebbülést, hanem tartós gyógyulást eredményezhetnek és visszaállíthatják az egyensúlyt még a negatív belső állapotok esetében is, úgy hogy azok, ha jelen voltak az életünk nagyobb részében, a jövőben hasznunkra válhatnak, hozzájárulhatnak a jellemünk
  fejlesztéséhez.
 • Nincs nem kívánt mellékhatásuk.
 • Alkalmazásuk nem zárja ki más gyógyszerfajták használatát.
 • Ennél a készítménynél nincs túladagolás.
 • Adagolása nem jár fájdalommal vagy bonyodalommal. A készítményt a nyelvünk alá csepegtetjük vagy bedörzsöljük a fül mögé (csecsemőknél, ájult embereknél), vagy a tenyérre csepegtetjük (csecsemők), de akár vízbe, üdítőbe, forró levesbe, kávéba is adagolhatjuk…
 • Nem fontos hinni a cseppek hatásában, ahhoz, hogy eredményesek legyenek, hiszen hatnak az ájult emberre, a csecsemőre, állatokra és a növényekre is. Az említett felhasználoknak nincs semmilyen előre kialakított álláspontjuk a szóban forgó készítményről.
 • A cseppek nem érzékenyek a külső hatásokra (sugárzásra, mobiltelefonokra, illatokra, fényre, a reptéreken levő röntgenkészülékekre). Ennélfogva tárolásuk egyszerű.

A felsorolt 38 készítmény mellett, létezik még egy, amely a legnépszerűbb és legelterjedtebb a világon, a Rescue Remedy (Elsősegély virágeszencia), amelyet vészhelyzetekben használnak, azonnali nyugtató hatása miatt. Ilyen helyzetek lehetnek: hirtelen sokkos állapot, ájulás, testi sérülés (ütés vagy vágás következtében) és bármilyen egyéb erőszakos, kifejezetten kellemetlen vagy feszült helyzet, amely azonnali nyugtatást, éberséget és lélekjelenlétet igényel.

Jelena Vujačić, Bach-módszert alkalmazó, mesterfőkú okleveles pszichológus

Jelentkezzen be a vizsgálatra vagy lépjen kapcsolatba velünk. Telefon:+381 (0)24 / 553-774