Üdvözöljük a Badawi Poliklinika honlapján!

Munkaido : Hétfőtől-péntekig 07-19h, szombaton 07-13h
  Kapcsolat : +381 (0)24 553-774 |

Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, hiszen semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára. Nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak.

Mennyi ideig tarta a vizsgálat?

Az eredmények 10-15 per elteltével elkészülnek. A fej egy számítógéphez van kötve, így a vizsgáló rögtön látja az eltéréseket, nem kell napokat, heteket várni az eredményre.

Mikor és ki jelentkezhet ultrahang viszgálatra?

Ultrahang vizsgálat bármely korban elvégezhető. UH – vizsgálat 1-2 évenként (általános állapottól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint ajánlott. A poliklinikán beutaló nélkül vehetők igénybe az ultrahang vizsgálatok, a magánrendelések idejében.

A Badawi Poliklinikán a következő vizsgálatokat végezheti el:

  • ultrahang vizsgálat a gyermekgyógyászatban: újszülötteknél: koponya (fontanella), szív, herék stb., valamint csípővizsgálat újszülötteknél és csecsemőknél
  • ultrahang vizsgálat a nőgyógyászatban,  az egészséges terhesség követése, a rizikós terhesség követése, valamint különböző nőgyógyászati fertőzések – petevezeték gyulladás, méhnyálkahártya gyulladás – diagnosztizálására, a folyamat súlyosságának megítélésére. Alkalmazzák még az ultrahangot nőgyógyászati tumorok, méhen kívüli terhesség kimutatására is. Jelentkezzen be a 4D ultranang vizsgálatra Prof. Dr. Stojićnál.

  • egyéb ultrahang vizsgálatok – szervek (máj, vesék, hasnyálmirigy, lép, vízhólyag) pajzsmirigy, emlő, nyak, tumorok, lágy szövetek, csuklók, herék, nyirokcsomók és más mirigyek. Az ultrahang-vizsgálat nem csak diagnózis felállítására, vagy feltételezésére alkalmas, hanem ultrahangvezérlés segítségével különféle beavatkozásokat is el lehet végezni. Így egy gyanús szövetből mintát – biopsziát – lehet venni, cisztákat, vagy a hasüregben lévő folyadékot lehet leszívni.
  • Color-doppler vizsgálat – néhány éve elterjedt speciális ultrahangtechnika, mely segítségével nemcsak a szervek anatómiája, hanem a vérellátása is vizsgálható. Megállapítható, hogy egy adott területen jó irányú-e a keringés, milyen az erek átmérője, van-e szűkület, elzáródás. Ezt a módszert kiterjedten alkalmazzák trombózisok diagnosztizálására, a nyaki erek szűkületének kimutatására is.

Mit kell tudni a mell ultrahang vizsgálatról?

A mell ultrahang vizsgálata segít kimutatni a mellszövetben előforduló rendellenességeketmelyeket fizikai úton történő vagy mammográfos vizsgálat során fedeztek fel. A mell ultrahang vizsgálatátát a ciklus 5-10 napján (az első naptól számítva) kell elvégezni.

Csípővizsgálat újszülötteknél és csecsemőknél

    A vizsgálatra hozzák magukkal a :

  • betegkönyvet, elbocsájtó levelet a szülészetről, valamint ha van korábról elkészített csípővizsgálati eredmény
  • két textil pelenkát, a gyermek cumisüvegét és a legkedvesebb játékát
  • és ha mód van rá legyenek szivessek a vizsgálat előtt egy órával a gyermeket megetetni

Hogyan menjünk hasi ultrahang vizsgálatra?

Ha nagyon sok gáz van a belekben, az rontja a látási viszonyokat. Ezt megelőzhetjük egyrészt azzal, hogy nem eszünk a vizsgálat előtti napon puffasztó ételt. Este azonban könnyű vacsora, a vizsgálati nap reggelén és délelőtt pedig tea és víz bevitele engedélyezett.

Jelentkezzen be a vizsgálatra vagy lépjen kapcsolatba velünk. Telefon:+381 (0)24 / 553-774