Üdvözöljük a Badawi Poliklinika honlapján!

Munkaido : Hétfőtől-péntekig 07-19h, szombaton 07-13h
  Kapcsolat : +381 (0)24 553-774 |

Neurológia- Ideggyógyászat és Idegsebészet

Miért és mikor forduljak ideggyógyászhoz?

A neurológus feladata a központi és környéki idegrendszer vizsgálata, zavarainak kórismézése és betegségeinek gyógyítása. A központi idegrendszer részei az agy és a gerincvelő. A környéki idegrendszer alatt a testünk legtávolabbi zugaiba is kifutó, mindent behálózó, érző, mozgató és vegetatív működéseket ellátó idegrostokat értjük: valamennyi a neurológus hatáskörébe tartozik.

Hozzá fordulhatunk többek között fejfájással, gerincpanaszokkal, szédüléssel, zsibbadással, különböző fájdalmakkal, remegéssel és más mozgászavarokkal. Az izmok gyengülése, bénulása, a járás, a beszéd zavarai is erre a szakterületre tartoznak. Nagyon gyakran az alvászavarok, a szellemi hanyatlás, memóriazavar, sőt olykor a depresszió és szorongásos tünetek hátterében is szervi idegrendszeri zavarok állnak.

Miből áll a vizsgálat?

Az első és múlhatatlanul fontos feladat a panaszok pontos tisztázása, a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvétele. Ezt követi az úgynevezett fizikális neurológiai alapvizsgálat. Ilyenkor a neurológus a feje búbjától a talpáig alaposan végigvizsgálja a beteget. A vizsgálathoz mindössze néhány egyszerű eszközt (például reflexkalapácsot, hangvillát, vattadarabkát, fogvájót, stb.) használ.

A helyenként tréfásnak tűnő apró vizsgáló trükkökkel meglepően pontos, sokszor még egészen precíz helymeghatározásra is alkalmas információt kaphatunk az agy, a gerincvelő és a környéki idegek esetleges megbetegedéseiről.

Electroneurographia – ENG vizsgálat

Az ENG vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kórállapotaira utalnak. A módszerrel mozgató- és érzőidegek is vizsgálhatók. A mozgató idegek vizsgálatakor a vizsgálandó ideg ingerlése történik elektromos árammal, a bőrön keresztül, elektródák segítségével.

Ajánlott elvégezni:

  • cukorbetegeknél, alkoholistáknál, erős dohányosoknál
  • sérüléseknél: vágásoknál és töréseknél
  • a gerinc megbetegedéseinél

Az akupunktúra segít?

Az akupunktúra biztos és bevált módszer a fejfájás kezelésénél, főleg ha erős migrénes fejfájásról van szó. A gerinc megbetegedéseinek kezelésében, izületi panaszok enyhítésében , valamint a szélütés utáni felépülésben is segít. Bővebb tájékoztatást a Badawi Poliklinika holisztikus renedelőjében kaphatnak.

Az idegsebész

Ez az orvosi diszciplína az idegrendszer azon rendellenességeinek, betegségeinek a gyógyításával foglalkozik, amik sebészeti úton kezelhetőek. Az idegsebész alapvetően az agy, az azt körülvevő koponya és a gerincoszlop egyes kórós elváltozásait gyógyítja. Ezen kórok közül vannak veleszületettek, mint a az izomsorvadások egyes fajtái, de nagyon sok szerzett betegség kezelése is az idegsebész munkája. Ezek közül a leggyakoribb a porckorongsérv, de ide tartozhatnak az egy baleset következményeként kialakult koponya és gerincsérülések.

Mit kell magunkal vinni a vizsgálatra?

Minden korábbi orvosi leletet, laboratóriumi eredményeket, ENG, röntgen felvételeket és az orvos korábbi jelentéseit.

Jelentkezzen be a vizsgálatra vagy lépjen kapcsolatba velünk. Telefon:+381 (0)24 / 553-774