Üdvözöljük a Badawi Poliklinika honlapján!

Munkaido : Hétfőtől-péntekig 07-19h, szombaton 07-13h
  Kapcsolat : +381 (0)24 553-774 |

Nephrológia

A nephrológia a belgyógyászat egyik ága, szakértője a nephrológus, aki a vese működését és funkcionális eltéréseit vizsgálja (pl. kiválasztó működés), míg az urológia a vese morfológiai elváltozásait és betegségeit (pl. vesekő, daganat) kezeli.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Az általános vizeletvizsgálat a vizelet összetételéről ad információt. A vizsgálat során kimutathatók olyan anyagok, melyeknek jelenléte kóros (pl. cukor). A vizelet centrifugálása által kapott üledék mikroszkópos vizsgálata szintén fontos; ezáltal pl. vér, gennysejtek, különböző kristályok is láthatóvá válnak. A vérből végzett laborvizsgálatok közül a veseműködést legjobban jellemzi az urea-, kreatinin- és GFR-érték.

A képalkotó vizsgálatok közül rutinszerűen a hasi ultrahang használatos a vese megítélésére. Ez kibővíthető ún. doppler móddal, amikor a vese ereiben folyó véráramlás is vizsgálható és mérhető. Bizonyos esetekben szükség van a veséből vett minta (biopszia) szövettani vizsgálatára is a diagnózis pontos felállítása és a kezelés megkezdése érdekében.

A vesebetegségek kezelése

A vesebetegek kezelése a betegséget kiváltó októl függ. Leggyakrabban gyógyszeres kezelés elegendő, de súlyos esetekben dialízis és veseátültetés is szükséges lehet. Mindenkinek, de különösen a vesebetegségekre hajlamos egyéneknek, évente javasolt a veseműködés rutinszerű ellenőrzése.

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

Ha személyessen vagy telefonon keresztül jelentkezik, bővebb tájékoztatást a személyzettől kaphat. Amennyiben e-mailt írt nekünk, választ kap rá levél/mail formájában. A vizsgálatra való előkészületek nagyban függnek maga a kivizsgálási mód alkalmazásától.

Mit kell magunkal vinni a vizsgálatra?

Minden korábbi orvosi leletet, laboratóriumi eredményeket, röntgen felvételeket és az orvos korábbi jelentéseit.

Vizsgálatok a poliklinikán

Mnden alapvető és fontos kivizsgálási módot elvégezhet a Badawi Poliklinikán a szakorvos által előírt leletek alapján. A laboratóriumi vizsgálatokat ajánlatos előre (1-2 nappal) elkészíteni, hiszen egyes eredményekre 3 napot kell várni, (nem számítva az ünnepnapokat vagy a hétvégéket).

Az ultrahang vizsgálat aznap elvégezhető, vagy egy nappal a nephrológushoz való jövetel előtt. A röntgen és a mágneses rezonancia vizsgálat intézésében pedig segítségére lesz személyzetünk, vagy pedig maga a szakorvos.

Jelentkezzen be a vizsgálatra vagy lépjen kapcsolatba velünk. Telefon:+381 (0)24 / 553-774