Üdvözöljük a Badawi Poliklinika honlapján!

Munkaido : Hétfőtől-péntekig 07-19h, szombaton 07-13h
  Kapcsolat : +381 (0)24 553-774 |

Kardiológia

Mivel is foglalkozik a kardiológija?

A kardiológia a belgyógyászat egyik ága, a szív és az erek betegségeivel foglalkozó tudományág. A kardiológia központi területe, a szív számos anatómiai (kamrák, pitvarok, szívbillentyűk) és fiziológiai (pl. systole, szívhangok, utóterhelés) jellemző vizsgálatának tárgya. A szív rendellenességei szívbetegséghez és kardiovaszkuláris betegséghez vezetnek, ezek vezető halálokok.

A szív fő feladata, hogy vért juttasson a szervezet minden részébe. Ez azt jelenti, hogy a szív az egész testtel kapcsolatban van és befolyásolja azt. A kardiológia túlnyomórészt a szív betegségeivel foglalkozik, továbbá működésének helyreállításával, amennyiben ez lehetséges.

Megelőző és kötelező vizsgálatok

A kardiológia nemcsak a szív vele született és szerzett megbetegedéseire koncentrál, hanem a vérkeringésre és a szívközeli véredényekre is. Az ezek alapján meghatározott szív- és érrendszeri, ill. kardiovaszkuláris megbetegedések fogalma tartalmazza többek között a magas vérnyomás, és más betegségeket is. Fontos a rendszeres ellenőrzés évente legalább egyszer, ha szükséges és ha a kardiológus úgy gondolja akkor akár évente töbször is.

Fontos elvégezni a a laboratóriumi vizsgálatokat, elektrolitok kivizsgálását a vérben (CK-NAC-+CK-MB).

Diagnosztikai viszgálatok

Az, hogy milyen vizsgálatokat fog elvégezni a kardiológus, sok mindentől függhet, például a panasz jellegétől, a beteg életkorától és a meglévő társbetegségektől.

  • Elektrokardiográfia (EKG) – alkalmas a szív által keltett elektromos ingerület rögzítésére
  • Mellkasröntgen (MRTG)
  • Ergometria
  • Echocardiographia – egy vagy két dimenziót néz
  • Doppler-ultrahang – áramlásvizsgáló
  • 24 órás vérnyomás monitor
  • a vizsgálatok után részletes útmutatót kap kardiológusától a további kezelések során és nagyon sok fontos tanácsot és tudnivalót amit a Badawi Poliklinikán alkalmazhat

Jelentkezzen be a vizsgálatra vagy lépjen kapcsolatba velünk. Telefon:+381 (0)24 / 553-774