Üdvözöljük a Badawi Poliklinika honlapján!

Munkaido : Hétfőtől-péntekig 07-19h, szombaton 07-13h
  Kapcsolat : +381 (0)24 553-774 |

Hematológia

A hematológia a vérképző- és a nyirokszervek betegségeivel, azok kezelésével foglalkozik. A hematológiai megbetegedések a vér összetételének (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék ) kóros változásaiból adódó működési zavarok.

Bár néhány hematológiai megbetegedés csak súlyos állapotban okoz panaszokat, néhány tünet utalhat ilyen típusú betegségre.

Hematológiai megbetegedések tünete lehet pl. :

  • a bőr, a kötőhártya sápadtsága, fáradékonyság, fázékonyság, gyengeség, gyenge koncentrálóképesség, álmatlanság, fülzúgás, látási zavar, repedezett szájzúg, viszkető bőr, törékeny köröm, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulásérzés, vérzékenység, nyirokcsomók, lép megnagyobbodása. Más, nem specifikus tünetek is társulhatnak az előbbiekhez.

Az előbbiekből látszik, mennyire széles skálát ölelnek fel a tünetek, mennyi szervet érintenek. A hematológus feladata, hogy a panaszok, valamint a további vizsgálatok alapján azonosítsa a betegséget, akár egyéb szakrendelésekre irányítva a beteget.

Hogyan kell készülni a vizsgálatra?

Ha személyessen vagy telefonon keresztül jelentkezik, bővebb tájékoztatást a személyzettől kaphat. Amennyiben e-mailt írt nekünk, választ kap rá levél/mail formájában. A vizsgálatra való előkészületek nagyban függnek maga a kivizsgálási mód alkalmazásától.

Vizsgálatok

A hematológiai vizsgálat általános fizikai vizsgálattal kezdődik, majd a hematológus tájékozódik a korábbi betegségekről, a panaszokról, a családi betegségekről kérdez. A laboratóriumi vizsgálatot követően, amennyiben szükséges, sor kerül a csontvelő, vagy a nyirokcsomók citológiai, illetve szövettani elemzésére is. A pontos diagnózishoz szükséges egyéb vizsgálatokra, mint a gasztroenterológiai vizsgálatokra, ultrahangra, CT-re, vagy MRI-re is sor kerül. Amennyiben szükséges, a kemoterápiás kezelést is a hematológiai járó beteg rendelésen végzik.

Az orvos elvégzi a szakorvosi vizsgálatot és felállítja a kezelés folyamatát és módját. A Badawi Poliklinika holisztikus rendelőjében széleskörű alternatív kezelési gyógymódok is a rendelkezésükre állnak.

Jelentkezzen be a vizsgálatra vagy lépjen kapcsolatba velünk. Telefon:+381 (0)24 / 553-774