Üdvözöljük a Badawi Poliklinika honlapján!

Munkaido : Hétfőtől-péntekig 07-19h, szombaton 07-13h
  Kapcsolat : +381 (0)24 553-774 |

Füll-orr-gégészet

A Fül-orr gégészeti orvosi szakterülethez a fül, az orr és melléküregei, valamint a szájüreg, a torok, a garat és a gége betegségei tartoznak.

Számtalan tünet mögött állhat fül-orr-gégészeti betegség. Banálisnak tűnő tünet mögött, mint az orrdugulás, nagyothallás, fülzúgás komoly probléma húzódhat meg. Nagyon kellemetlen lehet a fülfájás, amit kisgyermekeknél többnyire a középfülgyulladás okoz, mely azonnali ellátást igényel. Az elhanyagolt, krónikussá váló középfülgyulladás maradandó halláscsökkenést okozhat.

Torokfájással jár a mandulagyulladás is, amely komoly szövődményeket okozhat, vesegyulladást, szívizomgyulladást, ízületi, haj- vagy bőr panaszokat. A szagláscsökkenés az allergiának és gyulladásos megbetegedéseknek lehet a tünete, de daganatos megbetegedés is állhat mögötte. Ismétlődő vagy nagymértékű orrvérzés esetén is feltétlenül fel kell keresni a fül-orr-gégészeti rendelőt. A horkolás okát is ki kell vizsgálni, mert a légzéskihagyások miatt életveszélyes lehet. Arcidegbénulást vagy nyelési zavarokat is okozhatnak fül-orr-gégészeti problémák.

Mindenképpen forduljon fül- orr- gégész szakorvoshoz :

  • visszatérő légúti fertőzés
  • szezonális és állandósult allergiás panaszok
  • melléküregek elhúzódó vagy krónikus gyulladása
  • rekedtség és köhögés
  • fülészeti problémák
  • visszatérő mandulagyulladás
  • hirtelen halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés
  • orrlégzési panaszok, tartós orrlégzési gátoltság, orrváladékozás és szaglászavar
  • horkolás esetén

Kezelések

A diagnózis felállítása után kezdődhet a betegség kezelése. Ez történhet gyógyszeresen, néha azonban a gyógyulás érdekében további beavatkozásokra van szükség.

Ttympanometriai vizsgálat

Tympanometria: ez a vizsgálat középfül nyomásviszonyairól ad képet, segítségével megállapítható például, hogy van-e folyadék a fülben, sérült- e a dobhártya. A reflexes izomműködés révén még a halláscsökkenés mértéke is megbecsülhető.

Fülfájás úszás után

A fül-orr-gégészek főleg nyáron találkoznak sok, külső hallójárat-gyulladásban (otitis externa) szenvedő beteggel. Az ok a legtöbb esetben a medencében való úszás. De ez megtörténhet az év bármelyik hónapjában. Ilyenkor az orvos fülmosást, fültisztítást is alkalmazhat, de mindenfélekképen először elvégzi az alapos kivizsgálást.

Ha a gyermek orrába idegen tárgy vagy ételdarabka kerül …..

Ez egy gyakran előforduló dolog, és legtöbbször már az ambulancián megtörténik a beavatkozás és a segítség, melyet szakorvos fül-orr gégész vagy gyermekorvos végez el.

Fontos tudnivalók!

Az akupunktúra nagyon hatásos és eredményes az allergiák valamint a szinusz betegségek kezeléseinél. A Badawi Poliklinika holisztikus rendelőjében még sok más alternatív kezelési mód is rendelkezésükre áll.

Jelentkezzen be a vizsgálatra vagy lépjen kapcsolatba velünk. Telefon:+381 (0)24 / 553-774